Als directie ben je verantwoordelijk voor het leiden en beheren van het bedrijf, en dit betekent ook het op orde hebben van informatiebeveiliging en het treffen van de juiste maatregelen als het gaat om cyberweerbaarheid. In de moderne zakelijke wereld zijn bijna alle bedrijven afhankelijk van IT-technologie en internetverbindingen voor hun dagelijkse activiteiten. Dit betekent dat bedrijven veel gevoelige informatie opslaan of verwerken, zoals financiële informatie, persoonlijke gegevens van klanten en bedrijfsgeheimen. Het is de verantwoordelijkheid van de directie om ervoor te zorgen dat deze gevoelige informatie veilig wordt bewaard en niet in handen komt van onbevoegden.

1. Het belang van goede cybersecurity

Het is belangrijk dat je als directie begrijpt wat de impact van een cyberaanval kan zijn. Cyberaanvallen kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan een organisatie, waaronder financiële verliezen, reputatieschade, verlies van intellectueel eigendom en verlies van klanten. De impact van een cyberaanval kan dus groot zijn, niet alleen voor de IT-afdeling, maar voor de hele organisatie en soms zelfs de maatschappij.

2. Bepalen van strategie en prioriteit voor cybersecurity

Cybersecurity begint daarom bij de directie omdat dit een belangrijke strategische kwestie is die de hele organisatie aangaat. Als directie ben je verantwoordelijk voor het waarborgen van de continuïteit van de organisatie en het beschermen van de IT-infrastructuur en informatie van de organisatie tegen cyberdreigingen.

Daarom is het van cruciaal belang dat je als directie de strategie en prioriteit voor cybersecurity bepaalt en deze vervolgens door de hele organisatie implementeert en handhaaft. Dit betekent dat je als directie moet zorgen voor de juiste middelen, zoals budget en mensen, om de beveiliging van de organisatie te waarborgen. Bovendien moet je als directie ook bewustzijn creëren en een cultuur van veiligheid bevorderen binnen de organisatie. Dit kan worden gedaan door regelmatig te communiceren over het belang van cyber security en door medewerkers op te leiden over hoe ze cyberdreigingen kunnen herkennen en hoe ze hierop moeten reageren.

3. Bewust zijn van wet- en regelgeving op het gebied van cybersecurity

De directie moet zich bewust zijn van wet- en regelgeving op het gebied van cybersecurity. Bedrijven moeten voldoen aan de AVG/GDPR en andere relevante wet- en regelgeving, denk aan de aankomende NIS2-richtlijn. Het is belangrijk dat je als directie begrijpt welke verplichtingen deze met zich meebrengen en hoe je daaraan moet voldoen en dat je tijdig actie onderneemt om de implementatie ervan op het vereiste niveau te brengen.

Kortom, cybersecurity begint bij de directie. Bestuurders moeten zich bewust zijn van de impact van cyberaanvallen en voldoende middelen en budgetten toewijzen aan het creëren van goede cyberweerbaarheid. Daarnaast is het belangrijk dat er een cultuur van veiligheid wordt gecreëerd binnen het bedrijf en dat medewerkers getraind worden om cyberveilig te handelen. Ten slotte moet je als directie bewust zijn van de wet- en regelgeving op het gebied van cybersecurity en heeft men een verantwoordelijkheid om dit op orde te brengen binnen de organisatie. Alleen op deze manier kun je jouw organisatie effectief beschermen tegen cyberaanvallen en de impact hiervan minimaliseren.

Waar begin je?

Maar waar begin je dan en hoe weet je of het binnen jouw organisatie ook echt op orde is of dat dit een aanname is? Dit zijn logische vragen, die wij vaak horen en waar wij graag antwoord op geven. Het begint bij maken van overzicht om daarmee heldere inzichten te creëren waar risico’s zich bevinden in jouw digitale organisatie. Weet jij waar de digitale “kroonjuwelen” in jouw organisatie zich bevinden? Hoe heb je deze beveiligd? Hoe weet je zeker of deze beveiliging voldoende is ingericht? Wanneer je inzicht in de risico’s hebt gekregen kan een plan worden gemaakt waarmee structureel verbetering wordt  doorgevoerd. Wij merken dat het bij veel organisaties ontbreekt aan deze inzichten en dat het helpt om risico gebaseerd te werken en structuur aan te brengen in de manier van werken om daarmee stapsgewijs te verbeteren. Daarnaast is het verstandig om de IT-infrastructuur met regelmaat technisch te laten onderzoeken op kwetsbaarheden door een onafhankelijke partij. Ook hierbij geldt, kom in controle over je risico’s en onderneem tijdig actie.

Hoe helpt RedTeam?

RedTeam heeft een goede naam opgebouwd in de specialistische wereld van informatiebeveiliging. Bij de aanpak van beveiligingsprojecten staat altijd de mens, als cruciale schakel in beveiliging, centraal tezamen met de bedrijfsprocessen van de opdrachtgever. Informatiebeveiliging wordt op deze manier ondersteunend en ingezet als een ‘business enabler’ en niet als een noodzakelijk kwaad en kostenpost. RedTeam stelt zich tot doel de zorgen van de opdrachtgever over de complexe wereld van informatiebeveiliging uit handen te nemen zodat beveiliging begrijpelijk en beheersbaar wordt.

Vraag een adviesgesprek aan, wij helpen je verder bij het krijgen van de juiste inzichten om gezamenlijk de juiste verbetering door te voeren.

Deel dit artikel.